Muovit kierrätykseen

Miten siirrymme kertakäyttömuoveista kierrätysmuoveihin

Muovia käytetään paljon kaikkialla, myös meidän tuotteissa ja tuotannossa. Syy on yksinkertainen, muovi on halpa ja monikäyttöinen, helposti muovattava ja työstettävä materiaali. Muovista voidaan tehdä lähes minkä tahansa värinen, kokoinen ja painoinen tuote. Muovi on erinomainen tuote niin kauan kun se käytön jälkeen hävitetään asianmukaisesti. Läheskään aina näin ei kuitenkaan tapahdu.

Me haluamme kehittää muovin käyttöä osaltamme kestävämmän kehityksen periaatteita vastaavaksi. Yhtenä suuntaviittana tälle tielle olemme asettaneet tavoitevuoden, johon mennessä pyrimme muuttamaan kaikki muovituotteet valikoimassamme joko kierrätysmuovista tai uusiutuvista muoveista valmistetuksi.

Vuonna 2021 läpimurtoaan teki maailman ensimmäinen täysin biohajoava rintanappi, jonka kaikki osat ovat biohajoavaa muovia. Rintanapin runko ja suojamuovi on valmistettu PLA-muoveista joka on biohajoava materiaali. Painatus tehdään kierrätyspaperille alan uusimmalla Xerox® Iridesse®-painokoneella, joka sekin käyttää Xeroxin tähän saakka ympäristöystävällisimpiä värejä.

PLA-muoveista valmistetut biohajoavat rintanapit

Biohajoavasta PLA-muovista valmistettu Biorintanappi palaa takaisin luontoon parissa vuodessa

Tuotevalikoimassamme nopeimmin muuttuvat kaulanauhat. Vanhoja polyesterista valmistettuja kaulanauhoja korvataan enenevässä määrin RPET-kaulanauhoilla, joiden raaka-aineena käytetään kierrätysmuovipulloista kerättyä muovipellettiä. Tavalliset PET-muovipullot kerätään, murskataan ja sulatetaan massaksi josta tehdään raaka-ainetta, joka edelleen kehrätään langaksi. Langasta voidaan kutoa kaulanauhoja joko painatusta tai värjäämistä varten. Uskomme pystyvämme korvaamaan kaikki kaulanauhatuotteet lopulta kierrätysmuovista valmistetuilla materiaaleilla.

REPREVE® merkin alla tuotetun langan valmistaa Unifi®.

Kaulanauhojen turvalukko on myös muovia, niitä käytetään meidänkin toimittamissamme kaulanauhoissa lähes aina. Turvalukon tulee olla jämäkkä ja tarkoituksenmukainen, kestävä mutta irrotettavissa kun sitä vaaditaan. Koska kyse on turvallisuudesta, ei materiaalin vaihtamista voi tehdä ilman kattavaa testaamista.

Kesällä 2020 valikoimaan otettiin ensimmäistä kertaa kaulanauhan turvalukko ja pikalukko joiden valmistuksessa on käytetty komposiittimuovia. Turvalukko ja pikalukko eivät ole vielä sellaisenaan biohajoavia mutta niissä käytettävä vehnän olki vähentää tuotteen muovipitoisuutta. Vehnä tuotetaan maataloudessa syntyvästä ylijäämästä, käyttökelvottomista vehnän osista.

RPET-Kierrätysmuovista valmistetut kaulanauhat ja avainnauhat

RPET-kierrätysmuoviset kaulanauhat, tulevaisuudessa myös turvalukot valmistetaan uusiutuvasta muovista

Hiirimatot, mikrokuituliinat ja tuubihuivit painetaan samalla painomenetelmällä jonka on jo onnistuneesti todistettu toimivan kierrätysmuovisiin RPET-kaulanauhoihin. Olemme onnistuneesti laajentaneet tuotevalikoimaa ottamalla mukaan RPET-kierrätysmuovista valmistettuja rinnakkaistuotteita kaikkiin edellä mainittuihin tuoteryhmiin. Lähitulevaisuudessa RPET-materiaalista valmistetut tuotteet tulevat korvaamaan kokonaan vanhan polyesterin tuotteiden raaka-aineena.

RPET-kierrätysmateriaalin ostohinta on hieman tavallista polyesteria kalliimpi, jonka vuoksi RPET tuotteissa on myös hieman kalliimpi myyntihinta. Pyrimme suurilla ostomäärillä vaikuttamaan hintaan ja laskemaan sen samalle tasolle rinnakkaistuotteiden kanssa.

« Takaisin esittelysivulle

Tässä muutamia asiakkaitamme

Olemme ylpeitä voidessamme palvella omien alojensa johtotähtiä, monikansallisista toimijoista paikallisiin menestystarinoihin.

Fiskars
Fazer
Finlayson
Veikkaus
Huhtamaki
Ikea
HOK Elanto
Volvo
Alko
Citycon
Defa
VR
Konecranes
Olympus
Wurth
Nordea
Reima
Siemens
Bauhaus
KFC
Tamminen
Taco Bell
Kone
Remedy
Genelec
DHL
McDonalds
Burger King
Pukkila
Luhta
Food Market Herkku
Caruna
Respecta
OP
Google Digital Garage