Painoaineiston ohjeet

Painotuotteiden aineisto-ohjeet löydät useimmille tuotteillemme suoraan kyseisen tuotteen tuotesivulta. Aineisto-ohjeen voi ladata heti hinnaston alapuolelta löytyvästä kohdasta "Painoaineiston ohjeet". Jos tuotteella ei ole omaa aineisto-ohjetta, kannattaa tutustua tällä sivulla oleviin yleisiin ohjeisiin.

Yleistä painoaineistoista

6
Pyydämme ensisijaisesti toimittamaan kaikki painoaineistot vektorimuotoisena PDF-tiedostona. Vektorimuoto tarkoittaa että aineiston kokoa voidaan muuttaa rajattomasti suuremmaksi tai pienemmäksi laadun kärsimättä. Esimerkiksi logot ovat lähes poikkeuksetta vektorimuodossa, valokuva taasen ei ole.
Jos painatus sisältää valokuvia, pyri varmistamaan että ne ovat riittävän suurikokoisia. Minimitarkkuus useimpiin tuotteisiin on 300dpi. Jos et ole varma kuvan riittävyydestä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Painomenetelmästä riippuen painatuksessa voidaan käyttää esimerkiksi Pantone®-värejä, CMYK-prosessivärejä tai joissakin tapauksissa esimerkiksi valmista värillistä kalvoa. Kun toimitat painoaineistoa meille, varmista aina mikä on tuotteen painoväreissä käytettävä standardi ja toimita aineistosi vastaavassa muodossa.
Mikäli aineistosi on painatuksesta poikkeavassa värimuodossa, voimme tehdä muunnoksen puolestasi mutta useimmiten tässä tapahtuu eri asteisia muutoksia ja lopputulos ei välttämättä ole toivotun kaltainen.
Emme ota mitään vastuuta värimuunnoksista jotka tehdään asiakkaan puolesta. Pyri siis aina toimittamaan aineistosi ja vaaditut väritiedot tuotteen mukaisessa painovärimuodossa.
Alla oleva taulukko on viitteellinen eri painoaineistojen tiedostomuodoista. Ensisijaisesti pyydämme painoaineiston toimitusta kolmen tähden tiedostomuodoissa, myös muut aineistot käyvät mutta asiakkaana otat vastuun lopputuloksen osalta aineistoon liittyvistä virheistä epätarkkuudessa ja väreissä.
TiedostoKäytetty ohjelmaHuomautusSopivuus
pdfIllustratorMuuta tekstit poluiksi★ ★ ★
epsIllustrator
Photoshop
Muuta tekstit poluiksi★ ★ ★
aiIllustratorMuuta tekstit poluiksi★ ★ ★
tiff/psdPhotoshopMinimitarkkuus 300dpi★ ★
jpgPhotoshop
Muu
Minimitarkkuus 300dpi
pngMinimitarkkuus 300dpi
Nimiyksilöitäville tuotteille toimita nimilista Excel-tiedostona jossa nimet on eroteltu omiksi soluikseen, yksi henkilö per rivi. Jos tuotteisiin tulee lisäksi esimerkiksi yritys, titteli tai muita yksilöitäviä tietoja, lisää ne samalle riville omiksi soluikseen.

Jos toteutat painoaineiston itse, toimita meille vain yksi esimerkkiaineisto jossa nimiyksilöinti on aseteltu toivottavalla tavalla. Varsinainen yksilöinti suoritetaan painovaiheessa tuotannossamme, älä toimita valmiita painotiedostoja nimiyksilöitynä.
NimiTitteliYritys
Matti MeikäläinenTeam LeaderYritys Oyj
Maija MeikäläinenTeam ManagerYritys Oyj
Kun tilaat nimiyksilöidyt tapahtumapassit, alla on suuntaa-antavat aikarajat aineistojen toimitukselle. Painoaineistot tulisi toimittaa jo 1-2 viikkoa ennen tapahtumaa, jopa ennen nimilistojen toimitusta. Toimitathan osallistujalistat Excel-muotoisena viimeistään alla näkyvien aikojen puitteissa.
KokoPainosmääräTuotantoaika
A8 ja A7Alle 5003-4 arkipäivää
Alle 10004-5 arkipäivää
Yli 10005-6 arkipäivää
A6Alle 5004-5 arkipäivää
Alle 10005-6 arkipäivää
Yli 10006-7 arkipäivää

Suosittelemme aina tilaamaan tapahtumapasseja myös blankona ilman nimiä, jolloin viimeisimmät lisäykset osallistujalistoihin pystyy tekemään vielä tapahtumapaikalla.
Tilatessasi sublimaatiopainettuja tuotteita väritäsmättynä lähelle haluttua Pantone®-värisävyä, huomioi ettei painovärin täsmäys koskaan voi olla täydellinen. Sublimaatiopainatus on neliväripainatusta, Pantone® sävy on yksi väri. Väriä voidaan simuloida mutta painoväri ei voi koskaan olla sama.

Uusintatilauksessa voi ilmetä pieniä sävyeroja aikaisempaan tilaukseen koska painatukseen vaikuttaa myös vallitseva ilmankosteus ja lämpötila.

Painoaineisto

7
Tuotekohtaiset aineisto-ohjeet löydät valmistettavan tuotteen tuotesivulta. Painoaineisto-ohjeet ovat ladattavissa hinnaston alapuolella olevasta Painoaineiston ohjeet taulukosta. Mikäli aineisto-ohjeita ei ole, tuotteen aineisto-ohjeen voi pyytää myynnistämme tai tuote saattaa vaatia toteutuksen kokonaan meidän puoleltamme.
Jos painoaineistosi on pienikokoinen, alle 5 megatavua, voit lähettää tiedoston sähköpostitse myyntiimme. Suurikokoiset tiedostot voit lähettää www.wetransfer.com sivun kautta.
Kun toimitat painoaineiston PDF-muodossa, älä salasanasuojaa tiedostoa. Muunna tekstit poluiksi ("Convert to path"), sisällytä kuvat ("Embed"), älä myöskään lisää tiedostoosi leikkausmerkkejä tai värikalibrointipalkkeja.
Useimmissa tuotteissamme painatuksen sijainti on esitetty jo aineisto-ohjeessa. Kankaalle painettaessa materiaali asettaa omat haasteensa kuvan asemointiin, sillä tekstiili on useimmiten joustavaa ja mitat vaihtelevat. Mikäli kyseessä on tuote jossa painatusta ei voida tarkalleen kohdentaa normaalin tuotannon puitteissa, kuva-aiheen sijainti saattaa vaihdella.

Pääsääntöisesti suosittelemme suunnittelemaan painatuksen niin ettei siinä olisi ulkoreunaa mukailevia linjoja jotka paljastavat pienet siirtymät herkimmin. Teollisessa sarjatuotannossa ei ole mahdollista saati kustannustehokasta käyttää kohtuuttomasti aikaa tuotteen asetteluun painatusvaiheessa.

Jos suunnittelemasi design vaatii erityistä tarkkuutta kuvan asemoinnissa, tee se selväksi jo tilausvaiheessa ja keskustele myyjämme kanssa siitä onko painatus ylipäätään mahdollista toteuttaa halutulla tarkkuudella ja asemoinnilla. Poikkeuksellisen tarkka asemointi saattaa pitkittää tuotantoa tai vaatia tavallista enemmän käsityötä joka saattaa heijastua myös tuotteen hintaan.
Kolmiulotteisia tuotteita valmistaessa toimita aineistosi mahdollisimman kattavana jotta 3D-muodot toteutuisivat oikein. Pelkkä kaksiulotteinen vektorimuodossa toteutettu aineistokin riittää mikäli siitä on helposti selvitettävissä kolmiulotteiset kohdat ja niiden korkeus tai muoto.

Jos tuotteen kolmiulotteisuus vaatii kaartuvia muotoja ja vaativia lävistyksiä, kannattaa aineisto toteuttaa 3D piirroksena. Ota yhteyttä myyntiimme ja kysy aineistosi soveltuvuutta. Kolmiulotteisuutta käytetään useimmiten metallisten pinssien sekä pehmeiden PVC-merkkien valmistuksessa.
Omaan muotoon stanssattu tai leikattu tuote vaatii yleensä vektorimuotoisen aineiston jossa on erikseen merkitty leikkausmuoto. Voit toteuttaa leikkauslinjat suoraan painoaineistoosi jos ne on helposti erotettavissa painatuksesta, tai toimittaa erillisen tiedoston painatuksella ja toisen leikkaukselle. Nämä voivat olla myös samassa tiedostossa omina sivuinaan.

Useimmin stanssausta tai leikkausta käytetään metallisten pinssien, tapahtumapassien, pehmoheijastinten sekä hiirimattojen valmistuksessa omaan muotoon.
Painatuksen tilaaminen ei aina edellytä asiakkaan omaa painoaineistoa. Meiltä saat vaivattomasti apua painatuksen toteutukseen. Jos haluat yksinkertaisesti lisätä logon tuotteeseen, ota yhteyttä ja kerro haluavasi tuotteen logolla tai tekstillä. Toimita logo ja teemme sähköisen vedoksen tuotteesta ennen tuotantoa.

Huomaa että vedostus on ilmaista ainoastaan sitoviin tilauksiin, emme vedosta tuotteita ilman tilausta.

Vedostus ja mallikappale

4
Vedostamme lähes kaikki painettavat tuotteet ennen painotuotantoon siirtymistä. Sähköinen vedostus tapahtuu vedostuspalvelussamme jossa näet sähköisesti esikatselun tilattavasta tuotteesta ja siihen tehtävästä painatuksesta.

Vedostuksella pyritään havainnollistamaan painatuksen sijainti, painatuksen koko sekä suuntaa-antavasti painatuksen painovärit. Koska kyse on näyttövedoksesta ja jokaisella näytöllä värit näkyvät hieman eri tavalla eri sävyisenä, vedostus ei pyri näyttämään lopullista painatusta lopullisissa väreissään luonnossa.
Muutokset vedoksiin ovat normaaleja ja osasyy sille miksi tuotteet vedostetaan ennen painatusta. Sähköisen vedoksen kautta voi ilmetä tarve muuttaa painatuksen kokoa, sijaintia tai värejä. Myös sisällössä olevat virheet pyritään löytämään sähköisen vedostuksen kautta.

Jos vedoksessa on muutettavaa, ilmoita niistä meille ja hylkää saamasi vedos. Saat uuden korjatun vedoksen uudestaan hyväksyttäväksi.

Normaalisti vedoksiin voi tehdä muutoksia 1-2 kertaa, jonka jälkeen lisämuutokset menevät tuotesuunnittelun puolelle. Veloitamme tuotteen suunnittelusta hinnaston mukaisen kustannuksen.
Oikean tuotteen painaminen yksittäin tuote kerrallaan koevedoksena on kustannuksiltaan yhtä kallista kuin lopullinen tuotanto. Fyysistä vedosta ei siksi tehdä ainoastaan mallia havainnollistamaan — paitsi poikkeustapauksissa.

Jos tuotteen lopullinen painatus on erityisen tärkeää, voit kysyä myynnistämme tarjouksen myös fyysisen mallin saamiseksi. Fyysinen mallikappale veloitetaan erikseen täysimääräisesti kaikilla kuluillaan, joten fyysisen mallikappaleen hinta voi nousta korkeaksi.

Tämä on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto silloin kun esimerkiksi brändiväritys on tärkeä, lopullinen painatuserä on suuri ja painatuksen täydellisellä onnistumisella on suurin merkitys. Fyysinen mallikappale varmistaa onnistuneen lopputuloksen mutta sen tuotantoaika lisätään aina normaalin tuotantoajan päälle, jolloin mallikappaleen valmistus ei välttämättä ole vaihtoehto jos tuotantoaikaa ei ole käytettävissä riittävästi.
Vedostamme tilaukset ilmaiseksi ennen painatukseen etenemistä. Vedostus on ilmaista kun teet sitovan tilauksen painatuksesta. Fyysinen mallikappale ei sisälly ilmaiseen vedostukseen. Ilmainen vedostus on myös rajattu enintään kahteen muutoskertaan jonka jälkeen lisämuutoksista voidaan veloittaa lisämaksu suunnittelusta. Pyri kertomaan kaikki muutokset vedokseen jo ensimmäisellä muutoskierroksella.

Painomenetelmät

8
CMYK+ tai Beyond CMYK by Xerox® — Lyömättömästi maailman johtavan digipainojärjestelmien toimittajan uusin lanseeraus vuonna 2022 on nyt saatavilla meiltä!

CMYK+ on valikoima toinen toistaan uskomattomampia erikoisvärejä, jotka tekevät painotuotteista entistä elävämpiä, vivahteikkaampia ja syvempiä. Meiltä saat koko erikoisvärien skaalan, metalliväreinä kulta ja hopea, digitaalinen spottilakka, upeat neonvärit syaanin, magentan ja keltaisen sävyissä sekä kaikkein tärkeimpänä edistysaskeleena digipainamisessa: valkoinen väri.

Ainoastaan Xerox® Iridesse®, iGen® 5 ja Versant® 180 digipainojärjestelmille saatavilla olevat upeat painovärit jättävät muut painokonevalmistajat kalkkiviivoille, sillä näin upeita värielämyksiä ei ole tuotettu sitten tulostimen keksimisen.

Voit hyödyntää mainittuja painomenetelmiä tilatessasi meiltä mitä tahansa paperille painatusta, tapahtumapasseista tuotekortteihin, osallistuja- ja kutsukorteista käyntikortteihin.

Vihdoin saatavilla on myös aidosti laadukas painomenetelmä jos haluat käyttää valkaisematonta ruskeaa kartonkia, värillisiä painokartonkeja mustasta magentaan tai mitä tahansa muita yllättäviä, erilaisia toteutuksia paperille ja kartongille.

Katso lisää erikoissivultamme Beyond CMYK by Xerox®
Sublimaatiopainatuksessa haluttu painokuva tulostetaan ensin digitaalisesti erityisillä suurkuvatulostimilla siirtopaperille. Siirtopaperilta painokuva siirretään kuumuuden avulla prässäämällä haluttuun tuotteeseen, jolloin painovärit höyrystyvät ja tarttuvat siirtopaperista tuotteelle.

Korkean lämpötilan ja höyrystymisvaatimuksen vuoksi sublimaatiopainoväri kestää erinomaisesti kulutusta eikä se esimerkiksi haalistu pesussa.

Sublimaatiopainettuja tuotteita prässätään joko yksittäin tai "rullalta", jolloin tuotteita asetellaan painokoneeseen sarjassa suurina määrinä.

Esimerkiksi hiirimatot, tuubihuivit ja mikrokuituliinat painetaan rullalta. Myös sublimaatiopainettu kaulanauha painetaan jatkuvina noin 100 metrin pituisina rullina jotka leikataan määrämittaan vasta painatuksen jälkeen.
Silkkipainatuksessa haluttu kuva, teksti tai logo painetaan käyttäen valmiiksi sekoitettuja silkkipainovärejä. Painovärit täsmätään useimmissa tuotteissa Pantone® Coated värikartan mukaan haluttuun sävyyn, väri kerrallaan. Jos painatuksessa on useita värejä, sekoitetaan myös useampia eri väritäsmäyksiä.

Liukuvärejä ei helposti pystytä toteuttamaan silkkipainatuksella. Jos painatuksessasi on liukuvärejä, kannattaa valita CMYK-painatus.
CMYK-painatus on aina täysvärinen painatus jossa neljän värin yhdistelmällä aikaansaadaan haluttu painokuva. Meillä CMYK-painatusta käytetään esimerkiksi sublimaatiopainatuksena, UV-painatuksena ja DTF-painatuksena. UV-painatuksella valmistetaan esimerkiksi nimikylttejä ja muoviheijastimia, DTF-painatuksena tekstiilejä.

Huomaa ettei Pantone®-värisävyjä voi täsmätä CMYK-neliväripainatuksessa. Painatus voidaan toteuttaa lähelle haluttua sävyä, täydellinen täsmääminen ei ole teknisesti mahdollista.
UV-painatusta käytetään erityisesti kovien pintojen painamiseen. Painamme UV-painoväreillä muovia, metallia, puuta ja kartonkia. UV-lyhenne ei tarkoita mustavalossa hohtavia värejä, vaan painatus kovetetaan LED-UV-valolla painamisen yhteydessä. UV-väreillä painetut tuotteet ovat heti jatkokäsiteltävissä ja painaksella on erinomainen kulutuksen kestävyys.

UV-painatuksella tehdään esimerkiksi nimikylttejä ja muita nimikointituotteita, isoja seinäkylttejä, Roll-Up mainostelineitä sekä monia promotuotteitamme.

Käytämme UV-painatuksessa yksinomaan Mimaki UV-painokoneita ja -painovärejä, jotka ovat Greenguard sertifioitu. Väreissä on alhaiset VOC-päästöt (Volatile Organic Compounds) joka tekee niiden kanssa työskentelystä turvallisempaa.

Useimmat painokoneistamme ovat alle 3 vuotta vanhoja ja uusimmat painokoneemme ovat tältä vuodelta. Uusi teknologia mahdollistaa tehokkaamman värinkäytön ja alhaisemmat päästöt.

Laserkaiverrus tekee useimpiin tuotteisiin poltetun jäljen. Laserilla voidaan toteuttaa puulle polttomerkkaus tai metallille materiaalista riippuen vaaleampi tai tummempi jälki. Monikerroksisesta muovista laserilla voidaan "kuoria" kerros pois jolloin saadaan esille toinen väri. Esimerkiksi keltainen järjestyksenvalvoja-kyltti valmistetaan laserkaivertamalla.

Laserkaivertamalla ei saa aikaan värejä, aineistosi voi olla yksivärinen mustavalkoinen vektoritiedosto.

Laserleikkauksella valmistetaan tuotteita eri materiaaleista omaan muotoon. Jos tuotteelle halutaan oma muoto, toimita aineistosi niin että omaan muotoon leikkaus on ilmaistu spottivärinä omana linjanaan.
Tampopainatuksella valmistetaan Pantone®-väritäsmättyjä painatuksia tuotteisiin joissa on kaareva pinta, esimerkiksi sporttipullot, emalimukit ja termospullot. Tampopainatuksessa jokainen väri painetaan yksi kerrallaan erityisellä silikonityynyllä joka mukautuu painettavan tuotteen muotoon.

Toimitathan painoaineistosi ensisijaisesti vektorimuotoisena PDF-tiedostona jossa on spottivärit valmiiksi merkitty.
Emaloidut pinssit värjätään joko tahnamaisella emalimaalilla joka sekoitetaan haluttuun Pantone®-värisävyyn tai käyttämällä värillistä lasimurskaa, jolloin valitaan lähin sävy saatavilla olevista väreistä. Emaloitujen pinssien toteutuksessa saat myynnistämme ja vedostajiltamme apua oikeiden värien valinnassa sekä pinssien toteutuksessa.

Tuotekohtaisia ohjeita

7
Silkkipainettujen kaulanauhojen painoväristandardi on Pantone® Coated värikartan mukaan. Myös kaulanauhan pohjaväri noudattaa Pantone® Coated värikarttaa. Lanka on värjätty haluttuun Pantone®-sävyyn ennen kaulanauhan kutomista nauhamateriaaliksi.

Sublimaatiopainetut kaulanauhat painetaan CMYK-väreissä sublimaatiomenetelmällä jossa painokuva ensin tulostetaan digitaalisesti siirtopaperille josta se prässätään lämmön avulla valkoiselle nauhamateriaalille. Sekä nauhan pohjaväri että halutut tekstit tai logot siirtyvät samalla kertaa.

Pantone® täsmäys ei ole mahdollista CMYK-painatuksessa milloinkaan. Pantone® värejä voidaan simuloida ja painatus voidaan saada lähelle haluttua sävyä mutta täsmääminen ei ole mahdollista.

Kudotuissa kaulanauhoissa käytetään ainoastaan Pantone® Coated värimäärityksiä lankojen värjäämiseen ennen kaulanauhan kutomista tuotteeksi.
Voit ladata rintanappien painoaineisto-ohjeet suoraan www.pinssi.fi sivuston aineisto-ohjeista PDF-muodossa.
Tapahtumapassit ja muut paperille painettavat nimilaput painetaan aina CMYK-väreissä. Mikäli olet tilannut nimiyksilöinnin, toimita nimilista Excel-tiedostona jossa nimet on eroteltu omiksi soluikseen, yksi henkilö per rivi. Jos kortteihin tulee lisäksi esimerkiksi yritys, titteli tai muita yksilöitäviä tietoja, lisää ne samalle riville omiksi soluikseen.

Meille voit toimittaa vain yhden esimerkkikortin jossa nimet on aseteltu toivottavalla tavalla. Varsinainen yksilöinti suoritetaan painovaiheessa tuotannossamme, älä toimita valmiita arkkeja nimiyksilöinnillä.
NimiTitteliYritys
Matti MeikäläinenTeam LeaderYritys Oyj
Maija MeikäläinenTeam ManagerYritys Oyj
Silkkipainetut tekstiilit painetaan käyttäen Pantone® Coated värimäärityksiä. Painovärit sekoitetaan yksi väri kerrallaan haluttuun Pantone® sävyyn. Myös prosessiväripainatus CMYK-väreissä voidaan toteuttaa silkkipainamalla.

DTG- ja DTF-painatuksessa käytetään CMYK-värejä, Pantone®-täsmäys ei ole mahdollinen.

Brodeerauksessa käytetään valmiita lankoja jolloin täsmällinen värimääritys ei ole mahdollinen, värit valitaan lankavalmistajan värikartalta mahdollisimman lähelle haluttua sävyä.
Kudotut sukat valmistetaan käyttämällä eri värisiä lankoja. Logot, kuviot ja väritys syntyy värillisten lankojen yhdistelmänä eli sukkia ei paineta. Tästä johtuen esimerkiksi logot muuttuvat huomattavasti yksinkertaisemmiksi, "pikselimäisemmäksi" ruudukoksi. Langalla kutoessa ei voi toistaa täysin terävästi muotoja.

Kudottujen sukkien lankavärivaihtoehdot ovat huomattavasti rajallisemmat kuin painatuksen värimäärittely, pyrimme aina löytämään värisävyt mahdollisimman lähelle haluttua lopputulosta.
Pehmoheijastimissa käytetään erityistä 3M® ScotchLite® heijastinkalvoa, jonka alle painatus jää. Heijastinkalvon tarkoitus on tehdä heijastimesta henkilönsuojatuote välkkymällä pimeässä esimerkiksi ajovalojen suuntaan. Koska tuotteessa pääosassa on turvallisuus, painatus on toissijainen lisä tuotteen ominaisuuksiin.

Heijastinkalvon ominaisuudesta johtuen painatusta ei näe kohtisuoraan katsoessa, painatus näkyy sivuista. Heijastinkalvo myös sumentaa ja heikentää painatuksen näkyvyyttä jonkin verran. Painovärit eivät toistu täydellisesti koska päällä on heijastinkalvo.
Nimineulojen painatuksessa tulee välttää erittäin ohuita hiuslinjoja. Pienin painettava viivapaksuus metallisissa nimineuloissa on 0.25mm, koska sitä ohuempi viiva, vaikkakin on toteutettavissa, todennäköisesti putoaa irti nopeasti käytössä. Suosittelemme aina logoja tai nimikointeja painaessa valitsemaan kirjasimet siten ettei myöskään niissä ole äärimmäisen ohuita viivoja.

Käytämme painamisessa uusinta teknologiaa, uusimpia painomenetelmiä ja laitteita. Painotuotantomme toimii markkinoiden viimeisimpien keksintöjen painolla ja pystymme toteuttamaan uskomattoman yksityiskohtaisia, pikkutarkkoja painatuksia. Olemme ylpeitä paino-osaamisestamme ja kokeilemme jatkuvasti uusia menetelmiä. Emme sano kevyesti "ei" uusille ideoille. Mutta luota ammattitaitoomme. Jos neuvomme ja ohjaamme pois jostakin ideasta, sen toteutus ei todennäköisesti onnistu; olemme todennäköisesti jo kokeilleet.
— Lähetä suurikokoiset tiedostot (yli 5Mt) käyttäen www.wetransfer.com palvelua